Costa del Silencio

De Costa del Silencio situeert zich tussen de luchthaven Reina Sofia (15 min.) en Los Cristianos in het uiterste zuiden van Tenerife.
Men kan er geraken via de snelweg TF-1, afrit Las Galletas / Guaza of afrit Las Galletas / Abrigos. Aansluitend aan de Costa del Silencio ligt het visserdorp Las Galletas, waar het ietwat gedateerde Ten-Bel vakantiepark met annex Chaparal Shopping Center, Santa Ana en Elrèbol,zich bevindt Het haventje van Las Galletas, thuishaven van vissersloepjes en zeiljachten.

 

Echter aan de oostkust van Las Galletas, met name aan de Costa del Silencio, net voorbij Maravilla (Tenbel), bevinden zich heel wat recentere en moderne vakantiecomplexen zoals Westhaven Bay Mooie wandelpromenades in de Costa del Silencio. van de gelijknamige VTM docu-soap uitgezonden in het ‘Hart Van Vlaanderen’, de appartementencomplexen Rocas del Mar, Atlantic View, Marino Club en andere vakantie-entiteiten en een volwaardige supermarkt ‘Hermusa’

Met steun van Europa doet men er recent alles aan om de omgeving nieuw leven in te blazen. De wegwerken hebben er letterlijk veel stof doen opwaaien, maar het resultaat mag gezien worden.

Een van de meest populaire bestemmingen aan de Costa del Silencio is ‘Westhavenbay’ met name ‘Rocas del Mar’.

Heel wat mensen vinden deze regio maar niets. Anderen, zoals, zouden nergens elders willen verblijven op Tenerife. Toegegeven, Las Galletas is niet meest mondaine vakantiesite en kent geen bruisende vakantiesfeer die men kan vinden in mega-toeristische-centra, waar het ene hotel tegen het andere plakt en waar men geconfronteerd wordt met een massa aan toeristen.

Als u daarnaar op zoek bent, vergeet dan de Costa del Silencio. Las Galletas en de Costa del Silencio, zoals de naam laat vermoeden, zijn een stuk rustiger dan bvb Los Cristianos of Playa de las Americas. Hier kan men nog eens ongestoord wandelen of de auto parkeren vlakbij uw logies. Dit laatste is amper mogelijk in de grotere badplaatsen. Wie veel op pad wil, huurt best een huurwagen op weekbasis (± 125 euro) of maakt gebruik van het openbaar vervoer. Dit is niet duur en heeft goede en vlotte verbindingen met andere locaties op Tenerife. (www.titsa.com) Deze regio leent zich meer voor mensen die hun vakantie willen doorbrengen in een appartement of in een apart-hotel of voor een langere termijn willen verblijven in Tenerife. Bijvoorbeeld om er de winter door te brengen in een klimaat waarvan de temperatuur zeer aangenaam is.

Restaurants

Naast winkels en supermarkten, biedt Las Galletas een tiental voortreffelijke restaurants. Ook aan tapasbars geen gebrek hier in Las Galletas. Behalve de lokale visrestaurants, meestal vlak bij het water gelegen, is ook de buitenlandse keuken goed vertegenwoordigd in Las Galettas door een lokale Chinees, Italiaan en meerdere pizzatenten. Bourgondische Belgen en Nederlanders kunnen dan weer terecht in het restaurant van Rita (Westhaven Bay) of Ludo (Globetrotter) of Willy (Euro) of Ankie en Bob (Tijl). Bij Johnny (La Terrazza) kan men dagelijks een voortreffelijk dagschotel eten.

Wie houdt van Italiaans moet eens naar ‘La Penca Tinta’, een onvervalste Trattoria waar men elke dag een verse pasta kan eten voor geen geld. De eigenaar, een echte Jazz liefhebber, spreekt ook een mondje Frans en doet u graag de suggestie van de dag. Voorgerechten zijn hier niet klein, dus neem er beter 1 per 2 personen. Ook de ‘dulces’ als de ‘Tiramisu’ of de ‘Salami van Chocolade’ zijn om vingers van af te likken. Wie op het kleine terras wenst te genieten reserveert best: La Penca Tinta (De gekleurde nerf), Urbanisatie Santa Ana, 922/731.764 naast ‘Globetrotter’.

Wandelen (Rasca)

Net buiten Las Galletas bevinden zich twee prachtige natuurgebieden voor wandelaars. Het zijn twee vulkanische stukken land tussen twee dorpen in. Men kan dus van het ene dorp naar het andere wandelen doorheen deze fascinerende stukjes Tenerife. Aan de westkust, tussen Las Galletas en El Palmar ligt ‘Malpaís de La Rasca’, een prachtig stuk natuur langsheen de ruwe zuidkust van Tenerife. Men kan ofwel vanuit Las Galletas (haventje) ofwel vanuit het naastgelegen El Palmar vertrekken. Men doorkruist dit vulkanische landschap helemaal tot aan de vuurtoren. Overal is er vegetatie aanwezig en staat er vooral veel Tabaiba. Hier is het zalig genieten van de oceaan en de wind. Alleen opletten voor de zon en uitdroging. De vuurtoren is onbewoond maar men kan er wel rondom wandelen tot net boven de kliffen. Het uitzicht is hier uitzonderlijk mooi. Persoonlijk vertrek ik uit El Palmar tot aan de vuurtoren en terug. Maar men kan ook wandelen tot Las Galletas en dan verder via de ‘Gele Berg’ richting Los Abrigos.

Wandelen (Gele Berg)

Aan de andere kant (oosten, starten nabij Alondras Park / Chasna) van Las Galletas kan men een mooie wandeling maken tot in de Golf Del Sur of tot Los Abrigos. Men start onderaan, over of langsheen de ‘Gele Berg’ (Montaña Amarilla 172m.) volgens eigen smaak. Als het laag water is kan men via de kustlijn starten. Of men kan de ‘Gele Berg’ opklimmen. Niet zo lastig als men de achterkant neemt, maar de 172 meters vergen sowieso een inspanning. Men wordt op de top wel beloond met een mooi uitzicht over Las Galletas, of het stuk natuur tot aan de nieuwe yachthaven van de Golf Del Sur. Als het weer en de stroming meezit, dan kan men ook van hieruit speelse dolfijnen waarnemen. Men kan ook rond de berg heen wandelen en zo verder de richting Los Abrigos uitgaan. Onderaan de berg liggen vaak nudisten, waar men zich niks hoeft van aan te trekken. Enkel opletten op de keien die verraderlijk kunnen omrollen. Ook met het opkomende tij moet men opletten. Men kan wel her en der de rotsen opklimmen, maar dan zit men voor enkele uren vast. Het best is rond de Gele Berg te wandelen en dan het pad te volgen tot in de Golf Del Sur. Men kan gerust verder wandelen tot Los Abrigos waar men dan terecht kan in een van de vele visrestaurants voor een lekker visje of wat schaaldieren. Terug naar Las Galletas kan met het openbaar vervoer voor een kleine 2 euro.